Nieuwe uitspraak Hoge Raad
Versterking bescherming klokkenluiders
Op 7 februari 2025 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) in de zaak Werknemer/Omgevingsdienst IJsselland (ECLI:NL:HR:2025:190). De uitspraak verduidelijkt de bewijslastverdeling bij benadelingsclaims van klokkenluiders en versterkt hun rechtspositie.
Achtergrond van de zaak
Een werknemer, juridisch adviseur bij de Omgevingsdienst IJsselland, kwam in conflict met zijn leidinggevende en collega’s over arbeidsvoorwaarden. Hij diende meerdere interne en externe klachten in, waaronder meldingen over het functioneren van de directeur en misstanden binnen de organisatie. Op 5 juli 2022 werd de werknemer geschorst, en later werd zijn arbeidsovereenkomst ontbonden. De werknemer stelde dat deze maatregelen een gevolg waren van zijn klokkenluidersmelding en beriep zich op het benadelingsverbod uit de Wbk.
Kern van de uitspraak
De Hoge Raad heeft bevestigd dat artikel 17eb Wbk een strikte bewijslastverdeling hanteert. Dit betekent dat de werkgever niet kan volstaan met het enkel ontzenuwen van het vermoeden dat de benadeling verband houdt met de melding. In plaats daarvan moet de werkgever actief bewijzen dat de benadelende maatregel op andere gronden is gebaseerd en geen verband houdt met de klokkenluidersmelding. Dit oordeel is in lijn met de Europese Klokkenluidersrichtlijn en beoogt een sterkere bescherming van melders van misstanden.
Gevolgen voor werkgevers
Werkgevers moeten zich bewust zijn van de strengere bewijsverplichting onder de Wbk. In ontslag- en schorsingsprocedures waarbij een klokkenluidersmelding een rol speelt, zal de werkgever overtuigend moeten aantonen dat de getroffen maatregelen losstaan van de melding. Dit verhoogt de drempel voor werkgevers om disciplinaire maatregelen te nemen tegen werknemers die misstanden melden.
Belang voor klokkenluiders
Voor werknemers betekent deze uitspraak een versterking van hun rechtspositie. Indien zij benadeeld worden na een melding, ligt de bewijslast bij de werkgever om aan te tonen dat er geen causaal verband bestaat. Dit biedt klokkenluiders extra bescherming tegen represailles en onderstreept het belang van transparantie en integriteit binnen organisaties.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de gevolgen van deze uitspraak voor uw organisatie of situatie of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neemt u dan contact op met één van de advocaten van ons kantoor.
Angelique Verweij, Wesley Sallé of Romy van der Mark
Tel. 0341-760510
a.verweij@vbvadvocaten.nl of w.salle@vbvadvocaten.nl of r.vandermark@vbvadvocaten.nl
Bron: Hoge Raad ECLI:NL:HR:2025:190
Hoewel de uiterste zorg is besteed aan de inhoud van dit nieuwsbericht, aanvaardt VBV Advocaten geen aansprakelijkheid voor onvolledigheid of onjuistheid.