Ontslag op staande voet

Diefstal

Een fikse streep door de rekening voor een chauffeur van een transportbedrijf die een stoelhoes voor zijn heftruck meenam.

De kantonrechter in Tilburg heeft namelijk niet alleen begin februari 2023 geoordeeld dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is maar ook dat de chauffeur geen ontslagvergoedingen van in totaal € 86.000,- ontvangt. Kijk hier voor de uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2023:789

Diefstal stoelhoes

De 56-jarige man werkte sinds kort als chauffeur bij een Brabants transportbedrijf. Eind september was hij bij een klant van het bedrijf in België om een lading op te halen. Die klant ontdekte later dat een stoelhoes van een van zijn vorkheftrucks was verdwenen. Op camerabeelden was te zien dat de hoes – met een waarde van zo’n 60 euro – was weggenomen door een chauffeur.

Nadat camerabeelden werden toegestuurd aan het transportbedrijf, werd de chauffeur geïdentificeerd. Daarop kreeg de man te horen dat hij zijn vrachtwagen aan de kant moest zetten en zijn sleutels moest inleveren.

Emotionele bui

De chauffeur erkende de stoelhoes van de heftruck te hebben meegenomen, maar schreef dit toe aan een ‘emotionele bui’. Hij zei boos te zijn geweest dat zijn werkgever hem geen eigen hoes had gegeven voor de ‘meeneem-heftruck’ die aan zijn vrachtwagen hing.

Ook betuigde de chauffeur spijt van het voorval. De stoelhoes had hij inmiddels teruggebracht naar de klant.

Ontslag

Zijn werkgever had hier geen boodschap aan. Vijf dagen na de schorsing en een vervolgonderzoek volgde een ontslag op staande voet. De diefstal werd de chauffeur extra zwaar aangerekend omdat de man de stoelhoes had weggenomen bij een klant.

“Met deze diefstal heeft u moedwillig de continuïteit van de relatie met deze klant op het spel gezet”, aldus de werkgever in de ontslagbrief. Volgens de jurist van het bedrijf had de chauffeur het vertrouwen dat werknemers zich op correcte wijze gedragen bij klanten gedragen ‘grovelijk beschaamd’.

De procedure

De chauffeur legde zich niet bij het ontslag neer en stapte naar de rechter om zijn baan terug te eisen. De werkgever vroeg de rechter te bevestigen dat het ontslag op staande voet terecht was gegeven.

Tijdens de rechtszaak berustte de chauffeur uiteindelijk in zijn ontslag, maar eiste nog wel € 80.000 aan ontslagvergoedingen, naast loondoorbetaling tijdens de opzegtermijn en een vergoeding van € 6000 voor immateriële schade. Volgens de chauffeur zou het ontslag op staande voet niet voldoen aan de wettelijke vereisten.

Zo zou het transportbedrijf geen dringende reden hebben gehad de man te ontslaan, mede omdat hij de stoelhoes niet had willen stelen, maar alleen willen lenen. Ook zou de werkgever te lang hebben gewacht met het ontslag, geen hoor en wederhoor hebben toegepast en niet alle omstandigheden hebben meegewogen. De chauffeur vond het ontslag een te zware straf. Het transportbedrijf sprak alle argumenten tegen.

Terecht ontslag

De kantonrechter is het met de werkgever eens. Het zonder toestemming van een klant meenemen van een stoelhoes levert naar het oordeel van de kantonrechter dan ook een dringende reden voor ontslag op, hetgeen op grond van het handboek van de werkgever ook kenbaar was voor door werknemer. Ook was de rechter niet gevoelig voor de andere argumenten van de man.

Geen ontslagvergoedingen

Daarom mocht het transportbedrijf de man ontslaan zonder betaling van de door hem geëiste ontslag- en schadevergoedingen. Sterker nog, de man moet zijn werkgever een gefixeerde schadevergoeding van bijna € 2700 betalen. Dit is een vergoeding, ter grootte van het salaris tijdens de opzegtermijn, die werkgevers van werknemers bij een ontslag op staande voet kunnen vorderen.

Handboek of personeelsreglement

Ook uit deze uitspraak blijkt maar weer eens het belang van een handboek of een personeelsreglement. In zo’n reglement schrijf je als werkgever dat diefstal te allen tijde verboden is. Het is raadzaam om daarbij te vermelden dat met diefstal niet (alleen) diefstal in strafrechtelijke zin wordt bedoeld maar breder dan dat. Het moet de werknemer duidelijk zijn dat hij of zij geen goederen of zaken of wat dan ook mag meenemen zonder uitdrukkelijke toestemming van de werkgever of klanten en dat als straf daarop een ontslag op staande voet volgt. Een goed personeelsreglement kan je als werkgever in dit soort situaties dus behulpzaam zijn.

Overigens kan je in een personeelsreglement ook tal van andere onderwerpen behandelen, zoals richtlijnen voor het gebruik van social media of een beleid grensoverschrijdend gedrag.

De advocaten van VBV Advocaten bespreken graag met u uw wensen om een goed personeelsreglement voor uw bedrijf op stellen.

Bron: rechtspraak en RTL nieuws

Foto credits by @Studio Annemarie

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het arbeidsrecht of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neemt u dan contact op met een van de arbeidsrechtadvocaten van ons kantoor.

Angelique Verweij en Wesley Sallé
Tel. 0341-760510
a.verweij@vbvadvocaten.nl of w.salle@vbvadvocaten.nl

Hoewel de uiterste zorg is besteed aan de inhoud van dit nieuwsbericht, aanvaardt VBV Advocaten geen aansprakelijkheid voor onvolledigheid of onjuistheid.